Aandoeningen

Of uw Zwitserse Witte Herder gezond is kunt u gelukkig in de meeste gevallen zelf bepalen. Als de hond fit oogt, goed eet en drinkt en normale ontlasting heeft dan hoeft u zich over het algemeen geen zorgen te maken. Denkt u dat uw hond iets onder de leden heeft, dan is het handig om te weten dat de normale lichaamstemperatuur bij honden rond de 38,2˚C ligt, met als grenswaarden 37,5˚C en 39˚C. Ongeveer 1 graad hoger dan bij mensen, maar net zoals bij mensen heeft iedere hond een “eigen” lichaamstemperatuur.

Een tip: neem de lichaamstemperatuur, polsslag (bijv. bij grote ader aan binnenkant achterbeen) en ademhaling van uw hond eens op als deze ontspannen aan uw voeten ligt. Als u deze ergens noteert kunt u deze vergelijken op het moment dat u denkt dat er iets niet helemaal in orde is met uw hond.

 

Er zijn enkele aandoeningen bekend die bij grote rassen en/of Zwitserse Witte Herders vaker voorkomen dan bij andere rassen. Wij zullen een aantal van deze aandoeningen verder bespreken. Aan de rechterkant van deze pagina vindt u een menu met de onderwerpen. U kunt daar opklikken en verder lezen.

Er zijn enkele aandoeningen bekend die bij grote rassen en/of Zwitserse Witte Herders vaker voorkomen dan bij andere rassen. Wij zullen een aantal van deze aandoeningen verder bespreken. Hieronder vindt u een menu met de onderwerpen. U kunt daar opklikken en verder lezen.