Gedrag & Opvoeding

De Zwitserse Witte Herder is een prachtige in het oog springende verschijning! Vrijwel onmiddellijk vangt een Witte de aandacht en is men al snel onder de indruk van de vriendelijke persoonlijkheid, bijzonder opvallende uiterlijk en levendigheid. Met hun innemende karakter winden ze menig mens om hun poot.

Naast hun fijne en lieve karakter en hun aanhankelijkheid naar de baas en gezin, is het een hond die graag geestelijk en lichamelijk actief bezig is, de Zwitserse Witte Herder is slim en leert snel. Op de hondenschool blinken ze vaak uit in de gehoorzaamheidscursussen. Daar beleven ze veel plezier aan en daarnaast zijn ze zeker geschikt voor het beoefenen van verschillende sportdisciplines, zoals behendigheid, flyball, speuren, waterwerk of schapendrijven, etc. Dit zijn slecht enkele voorbeelden en zo is er voor iedere individuele hond en baas wel een activiteit te beoefenen.

Ook zijn er Zwitserse Witte Herders die opgeleid worden voor een specifiek doel, zoals hulphond, blindegeleide hond, therapiehond of reddingshond.

Maar juist als huishond is de Witte een maatje voor het hele gezin van jong tot oud, die graag in hun nabijheid vertoeft, houdt van knuffelen en graag mee gaat wandelen, fietsen of zwemmen en veel plezier beleeft aan een spelletje doen met zijn baasjes.

Socialisatie van de Zwitserse Witte Herder pup begint al bij de fokker. Wanneer de pup met zijn nieuwe baasjes mee gaat, is het van belang dat deze verder gaat met het socialiseren en het Witje met allerlei situaties kennis laat maken, zodat hij ook later gezellig mee kan met de baasjes als die eens op een terrasje willen zitten, door de winkelstraat willen wandelen en een winkel betreden, mee op vakantie kan, zich netjes gedraagt naar andere mensen en dieren. Alles staat met een goede en consequente opvoeding van uw Witje!