Rasbeschrijving

De Zwitserse Witte Herder is een hond die alles in zich heeft om op slag verliefd op te worden!
Eén blik is vaak al voldoende om doordrongen te worden van hun vriendelijke persoonlijkheid, hun knappe verschijning en opgeruimde levendigheid. Het hebben van plezier dragen ze graag uit, een karaktereigenschap waarmee ze hun baasjes uitnodigen om ook actief met ze bezig te zijn. Want naast lief, leuk en gezellig blijven het natuurlijk slimme Herdershonden die zowel lichamelijk als geestelijk van een uitdaging houden. Dat maakt ze erg geschikt voor verschillende takken van hondensport zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball, speuren en allerlei variaties daarvan waarbij natuurlijk wel rekening gehouden dient te worden met de bouw van de individuele hond en de mogelijkheden van de baasjes. Ook zien we dat de Zwitserse Witte Herder steeds vaker wordt ingezet als reddingshond, hulphond, blindengeleidehond, therapiehond of alarmhond. Maar bovenal is de Zwitserse Witte Herder een hond die zijn mand graag bij zijn familie in huis heeft staan, van knuffelen en wandelen houdt, vaak te porren is voor een spelletje, lopen naast de fiets (mits niet te warm) of graag gaat zwemmen (mits niet te koud).

Het ras kent twee vachtvarianten, langstokhaar en stokhaar. Van een langstokhaar wordt vaak aangegeven dat ze een hele hoge aaibaarheidsfactor hebben, terwijl anderen juist de krachtige uitstraling van de oorspronkelijke stokhaar variant erg weten te waarderen. Dit is dus erg persoonlijk.

Heeft de Zwitserse Witte Herder nu helemaal geen minder goede kanten? Natuurlijk wel!
Soms kan een Zwitserse Witte Herder even de kat uit de boom kijken meestal zal hij echter snel ontdooien. Voor sommige mensen is deze eigenschap een mindere eigenschap, anderen zien er juist een voordeel in. Ook komt het voor dat hun intelligentie in combinatie met het zachtere karakter tot bepaalde gedragingen leidt die wat complex kunnen zijn voor de eigenaar. Daarom zoekt een Zwitserse Witte Herder beslist een baas die niet zomaar aan een hond begint en wiens aard het is een vriendelijke, opbouwende en belonende opvoeding te geven waarbij consequente regels worden gehanteerd.

Kortom, de Zwitserse Witte Herder is een humoristische hond die kracht uitstraalt, atletisch beweegt en hoge ogen gooit als vriendelijke familiehond met een aanleg om goed overweg te kunnen met kinderen en die u vaak versteld zal doen staan van hun sportieve prestaties.