Artikelen

Verzorging van de vacht

Welke vachtverzorging en wat komt er kijken bij een castratenvacht van de Zwitserse Witte Herder?
We hebben Cynthia Vos gevraagd om hierover iets te vertellen over haar ervaringen en raad over de afgelopen 25 jaar als hondentrimster en voormalig fokster van ons ras.

De zachte puppyvacht heeft nog niet veel verzorging nodig het volstaat met af en toe borstelen en kammen om de puppyvacht tijdens doorkomen van de nieuwe vacht te ondersteunen. Op een leeftijd van 4 maanden begint dit op de rug zichtbaar te worden waar nieuwe stuggere dekharen doorkomen. Soms heeft een pup last van het doorkomen van de nieuwe vacht en uit zich d.m.v. jeuk. Dan kan men ervoor kiezen om de pup te wassen met een goede puppy shampoo plus het gebruik van bijbehorende conditioner om de PH waarde van de huid sneller te herstellen. Vervolgens de vacht met een waterblazer/fôhn uitblazen/drogen. De vacht heeft 1 jaar nodig om goed door te komen en verhaart bijna niet. 
De vacht kent een eigen bioritme, waarbij de groei, overgangs, rust, rijpings en doorgroeifase elkaar steeds weer opnieuw opvolgen. Dit proces vindt zowel bij bij de langstok als de stokhaar vachten plaats, al verloopt het bij de langstokhaar trager, omdat de langere haren meer tijd nodig hebben om op lengte te komen. Voor beide haarvariëteiten geldt dat de vacht bestaat uit stugge dekharen en de zachte onderwol.

Het is belangrijk om bij de verzorging rekening te houden met het bioritme van de vacht. Vachtproblemen zoals constant verharen en slechte vachtvorming, zijn vaak te wijten aan een verstoring van dit ritme. Vaak is hiervan (onbedoeld) het baasje zelf de veroorzaker: de hond wordt te vaak bijvoorbeeld dagelijks uitgebreid geborsteld. Hierdoor raken de haarzakjes beschadigd waardoor er bacteriën en virussen kunnen binnendringen. Het lichaam zal als afweerreactie direct nieuwe haartjes aanmaken, die de oude weer gaan verdringen en dat levert juist extra haaruitval op. Helemaal niets doen aan de vacht is ook geen optie, want ook door verstopping van een overvolle vacht kan de huid geïriteerd raken.

Het is aan te raden te wachten met uitgebreid borstelen totdat de ruifase aanbreekt. In de regel vindt die ieder half jaar plaats, echter bij ons ras is mij opgevallen dat de meesten om de vier maanden ruien. Je ziet dit als de onderwol begint los te komen, gaat de vacht vaak in dotjes zitten en als je eraan trekt laat de vacht los. Dit noem je Blokverharing. Dit is het juiste moment om de vacht te behandelen.
Buiten de ruiperiode is het voldoende de vacht tussendoor te controleren op klitvorming o.a achter de oren, de broek, liezen en staart. Verder 2 keer per maand lichtjes door borstelen en verder de vacht met rust laten.

De hormoonhuishuiding speelt een grote rol bij de vachtvorming en nu komt ook de hamvraag met wat doen we met castratenvacht aanbod;
Teven hebben last van extra haarverlies als ze een nestje hebben gehad. De vacht moet eerst weer opnieuw goed doorkomen, voordat men kan gaan borstelen.
Van honden die gesterilliseerd/ gecastreerd zijn, is bekend dat zij vaak een zogenaamde ‘castratenvacht ontwikkelen. Dit is overvloedige beharing, vaak gepaard gaande met overgewicht. Hierbij is een goede aanpak / behandeling van de vacht een must. 

Kom niet in de verleiding te denken dat het afscheren van de vacht helpt! Dit is uit den boze en zal het probleem alleen maar verergeren. Voor het oog lijkt het fris en opgelost maar de hond draagt nog steeds zijn volle vacht, echter nu in stoppeltjesvorm. Nu de huid zijn bescherming kwijt is, kan nieuwe vacht moeilijker doorkomen en is deze van slechte kwaliteit. Er bestaat zelfs de kans op blijvende kaalheid door scheren, ( Post Clipping Alopecia ) genaamd. De Zwitserse Witte Herder behoord op natuurlijke wijze te ruien en mag dus niet geknipt of geschoren worden.
De juiste behandeling is als de hond in de ruifase zit een goede gekwalificeerde trimsalon te zoeken op tijd een afspraak te plannen, want de meeste trimmers kunnen niet kortdag tevens duurd een behandeling tussen de 2 tot zelfs 3 uur voor het wassen, drogen, ontwollen en uitplukken van de overbeharing.

Wil men toch zelf aan de slag dan raad ik aan om voor het wassen van de vacht een honden shampoo in combinatie met conditioner te gebruiken. Om tijdens het wassen de aanwezige vetlaag en de zuurgraad van de huid te beschermen.

Zelf gebruik ik de grote slickerbrush van het merk Artero voor het ontwollen. En gebruik ik uitsluitend producten van het merk Pet Silk. De bright white shampoo en conditioner ruiken heerlijk en de vacht gaat er van glanzen. Een beetje liquid Silk een serum met zijde extract als finishing touch en zo kan de ZWH er 3 maand tegenaan tot zijn of haar volgende trimbehandeling.

.

Als baasje bepaalt u natuurlijk zelf of u wel of niet naar de trimsalon wilt gaan. Een goede trimmer vinden is niet eenvoudig. Omdat het nog steeds een vrij beroep is, is het lastig om te weten of u te maken heeft met een vakbekwame trimmer die kwaliteit levert. Vraag daarom naar een kennismaking en navraag doen naar hoe deze de behandeling passend bij de vacht van uw hond gaat uitvoeren. Sta erop dat uw hond de juiste behandeling gaat krijgen, uw hond verdient het!
Tot slot, wat kost het trimmen ?
De gemiddelde kosten bedragen tussen de €80 en €130 euro voor een Zwitserse Witte Herder.